Jedną z moich propozycji na zbliżającą się Wielkanoc jest mazurek z kajmakiem. Pyszne, kruche ciasto z lekko ciągnącą się masą, w moim domu robi furrorę. Serdecznie zapraszam;
- 300 g. mąki pszennej
- 150 g. masła
- 80 g. cukru pudru
- 1 jajko
- ok. 150 g. dżemu z czarnej porzeczki lub z owoców leśnych
- puszka masy krówkowej ( 500 g. )
- ozdoby ( migdały, suszone morele, jajeczka czekoladowe, rodzynki itp. )
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować tworząc prostokąt z wystającymi brzegami. Całość wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować cały spód ( oprócz brzegów ) dżemem. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec ok.25 minut. Na wystudzone ciasto wylać masę kajmakową i dowolnie udekorować.
Smacznego;