Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Murzynek jest pyszny, wilgotny, bardzo aromatyczny i co najważniejsze bardzo szybko się go robi. Serdecznie zapraszam;
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- aromat migdałowy lub amaretto ( według uznania )
- 5 łyżek powideł
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
W malakserze ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Do bitych jajek dodawać na przemian mąkę, mleko, olej i aromat migdałowy. Na koniec dodać powidła i wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.
Piec w temp. 160ºC około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego;