Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki Nigelli Lawson, którą dostałam na urodziny. Ciasteczka są przepyszne, kruche i rozpływają się w ustach. Jeszcze ciepłe podane z zimnym mlekiem smakują wyśmienicie. Serdecznie zapraszam !!!
- 150 g. miękkiego masła
- 120 g. brązowego cukru
- 100 g. białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 zimne jajko
- 1 zimne żółtko
- 300 g.mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g. gorzkiej czekolady
Miękkie masło utrzeć z obydwoma cukrami na puszystą masę, dodać jajko, żółko, ekstrakt i sodę. Na koniec dodać mąkę i posiekaną na kawałki czekoladę, dobrze wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć w odstępach około 2 cm. równe kulki ciasta i lekko spłaszczyć ( najlepiej odmierzać łyżką ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 – 17 minut. Smacznego:)