Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką Większość z nas uwielbia szarlotkę. W naszej rodzinie szarlotka gości bardzo często na stole. Moja dzisiejsza propozycja to szarlotka, w której smak jabłek z odrobiną cytryny cudownie łączy się z zapachem cynamonu i gożdzików. Zapraszam 😉

Szarlotka z kratka

Składniki na ciasto :

  • 375 g. mąki
  • 225 g. zimnego masła
  • 5-6 łyżek cukru
  • 3 żółtka

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier i żółtka, wszystko razem połączyć. Ciasto podzielić na 2 kulki, jedną większą a drugą mniejszą ( u mnie jedna kulka to 3/4 ciasta a druga 1/4 ciasta ) ,każdą zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto ( większa część ) rozwałkować, przełożyć na formę do tarty ( moja tortownica 26cm.) i podpiec 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Szarlotka z kratkąNadzienie jabłkowe :

  • 1 kg. jabłek
  • 50 g. cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych gożdzików
  • 100 g.drobno posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obrać, pokroić na drobną kostkę, wsypać cukier, orzechy, cynamon, gożdziki, sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać i odłożyć na kilka minut.

Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z  nadmiaru soku jabłka. Z lodówki wyjąć drugą kulkę ciasta, rozwałkować. Wykroić nożem paski i poprzeplatać na jabłkach tworząc nich kratkę. Posmarować kratkę roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w teperaturze 180 stopni.

Szarlotka z kratką

Szarlotka, najlepiej smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych. PYCHA!!!

Szarlotka z kratką

 

.