Większość z nas uwielbia szarlotkę. W naszej rodzinie szarlotka gości bardzo często na stole. Moja dzisiejsza propozycja to szarlotka, w której smak jabłek z odrobiną cytryny cudownie łączy się z zapachem cynamonu i gożdzików. Zapraszam 😉
Składniki na ciasto :
- 375 g. mąki
- 225 g. zimnego masła
- 5-6 łyżek cukru
- 3 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier i żółtka, wszystko razem połączyć. Ciasto podzielić na 2 kulki, jedną większą a drugą mniejszą ( u mnie jedna kulka to 3/4 ciasta a druga 1/4 ciasta ) ,każdą zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto ( większa część ) rozwałkować, przełożyć na formę do tarty ( moja tortownica 26cm.) i podpiec 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
- 1 kg. jabłek
- 50 g. cukru
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonych gożdzików
- 100 g.drobno posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać, pokroić na drobną kostkę, wsypać cukier, orzechy, cynamon, gożdziki, sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać i odłożyć na kilka minut.
Na podpieczony spód wyłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Z lodówki wyjąć drugą kulkę ciasta, rozwałkować. Wykroić nożem paski i poprzeplatać na jabłkach tworząc nich kratkę. Posmarować kratkę roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w teperaturze 180 stopni.
Szarlotka, najlepiej smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych. PYCHA!!!