Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowyPonieważ w mojej kuchni bez przecieru pomidorowego ani rusz, postanowiłam w tym roku  zrobić go sama. Do tej pory, w  domowy przecier zaopatrywana byłam przez moją mamę. Przecier jest prosty w wykonaniu i bardzo dobry w smaku.

Składniki:

  • 2 kg. pomidorów ( u mnie Lima )
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • estragon
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przecier pomidorowyUmyte pomidory pokroić na cząstki, cebulę i czosnek posiekać. Wszystko włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Następnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku, dodać zioła. Dusić jeszcze godzinę. Gorący przecier przelać do słoików i postawić je dnem do góry na około 20 minut.

Przecier pomidorowyPrzecier pomidorowyPrzecier pomidorowy

.