Dzisiaj proponuję, bardzo smaczne i mało słodkie ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków.
Składniki:
- 200 g. gorzkiej czekolady 70%
- 3 jajka
- 150 g. brązowego cukru
- 100 ml. oleju
- 100 g. mąki
- 200 g. zmielonych migdałów
- 400 g. surowych buraków startych na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Nastepnie delikatnie połączyć masę jajeczną z maką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać zmielone migdały i ekstrat waniliowy. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Tortownicę 26cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i wystudzić.
Polewa na ciasto:
- 50 g. mlecznej czekolady
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 1/4 szkl. śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła
Czekoladę połamać, roztopić w kapieli wodnej, cały czas mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać śmietankę i masło. Wylać całość na wystudzone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na 5-6 godz.Smacznego:)