W sobotę moja córka Mika obchodziła 15-ste urodziny, z tej okazji zaprosiła swoje koleżanki na małe przyjęcie. Wspólnie wymyśliłyśmy, że zrobimy tort, który będzie wyglądał wyjątkowo. Mam nadzieję, że nam się udało, osądźcie sami.
Składniki na ciasto ( 6 blatów ):
- 570 g. mąki pszennej
- 340 g. masła
- 330 g. cukru
- 540 g. mleka
- 8 białek
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- barwniki spożywcze w żelu ( ja dałam w proszku )
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Wbijać białka, jedno po drugim, dodać ekstrat waniliowy i zmiksować. Do masy maślanej dodać na zmianę mleko i suche składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 równych części ( najlepiej zważyć całe ciasto i podzielić je przez 6 ). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać troszkę barwników ( fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty) i wymieszać, aż powstanie jednolita barwa.
Ciasto przełożyć do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia lub jednorazowych foremek o średnicy 24 cm. Piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni ( mozna piec po 2 -3 blaty na raz, ja z braku takiej ilości foremek piekłam po jednym blacie ). Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia i ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 250 g. serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- kolorowa posypka
Schłodzoną śmietanę przełożyć do miski, zmiksować. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ekstrakt i serek mascarpone, wymieszać.
Na paterze układać po kolei blaty, przekładając je równomiernie kremem: fioletowy,niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem, udekorować posypką. Tort schłodzić przynajmniej 4 godziny ( ja zostawiłam na całą noc ). Smacznego 🙂