Jedna z moich ulubionych tart. Krucha o lekko migdałowym smaku, z budyniem i pysznymi truskawkami. Zapraszam;
Składniki na ciasto:
- 25 dag. mąki
- 10 dag. zmielonych migdałów
- 20 dag. masła
- 10 dag. cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Ponadto:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 3-4 łyżki dowolnej konfitury
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, posiekać z masłem. Dodać migdały, cukier puder, żółtka i śmietanę. Składniki wymieszać nożem i szybko zagnieść. Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Przed włożeniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor, w 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, ostudzić i posmarować konfiturą.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Można dać troszkę mniej mleka, wtedy budyń będzie bardziej gęsty. Jeszcze gorący wylać na ciasto i wyrównać.
Truskawki umyć, oderwać szypułki, pokroić i ułożyć na masie budyniowej. Tartę schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto udekorować listkami mięty.
Smacznego;
hurra !!! Znów coś nowego !! Coś owocowego !
Lubię to !