Bardzo smaczne, pikantne danie, proste w wykonaniu. Idealna potrawa na jesienne dni. W przepisie podana większa ilość warzyw, ponieważ część lecza została zamrożona. Smacznego;
- 4 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 4 żółte papryki
- 4 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 laski kiełbasy
- 5 mniejszych pomidorów
- puszka pomidorów krojonych
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- ziele angielskie i liście laurowe
- 2 litry bulionu z warzyw
Cukinie pokroić na kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Cebulę posiekać na drobną kostkę, tak samo postąpić z resztą warzyw. Do podduszonej cukinii dodać cebulę, papryki, paprykę chilli, pokrojone pomidory i zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Warzywa zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu 15- 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać pokrojone pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie dodać do lecza. Podgotować do 5 minut.