Kruchutkie ciasteczka, o bardzo intensywnym cytrynowym smaku. Moja córka oszalała na ich punkcie. Serdecznie polecam;
- 180 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki pokrojonej suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli
- 4 drobno pokrojone suszone figi
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksować. Dodać obie mąki i suszone owoce. Wszystko dobrze połączyć.
Ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować z ciasta małe kulki. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Ciastka lekko spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 – 15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego;