Dzisiaj proponuję pyszne ciasto, z budyniem, jagodami i kruszonką. Podane z mlekiem lub ciepłym kakao, smakuje wyśmienicie. Polecam;
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg. mąki typ 550
- 50 g. świeżych drożdży
- 250 ml. ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g. masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- opakowanie budyniu waniliowego ( większe opakowanie )
- kilka łyżek konfitury z jagód
- 1 szklanka jagód ( u mnie mrożone )
Mąkę przesiać do dużej miski, masło roztopić. W misce rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do misy wbić jajka, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Przez chwilkę ubijać trzepaczką. Przelać masę jajeczną do miski z mąką, dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać dużą drewnianą łyżką, dolać ciepłe mleko i roztopione masło. Teraz wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe przełożyć do miski lekko oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
W tym czasie przygotować dużą prostokątną blachę i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto równo rozprowadzić na blaszce. Ciasto, dokładnie wysmarować konfiturą jagodową.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, tylko z mniejszą ilością mleka, żeby był bardziej gęsty.
Jeszcze gorący przełożyć na ciasto i wyrównać. Jagody wysypać na budyń.
Kruszonka:
- 150 g. mąki
- 100 g. cukru
- 80 g. masła
- 2 łyżki amaretto
- 1 łyżka cukru waniliowego ( domowego )
Składniki na kruszonkę posiekać a następnie zagnieść palcami.
Gotową kruszonkę wysypać równomiernie na jagody. Ciasto piec w 180ºC przez około 50 -55 minut.
Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.