Przepyszne, kruche serduszka o wyczuwalnym smaku masła, dobre na każdą okazję. Bardzo proste w wykonaniu. U mnie ciasteczka w dwóch wersjach, z lukrem i bez. Zapraszam!
Składniki na serduszka:
- 40 dag. mąki pszennej
- 20 dag. masła
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz żółtka, szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, do grubości ok. 4 mm. Foremką w kształcie serduszka wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp od siebie około 2-3 cm. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na lukier :
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- czerwony barwnik w proszku
Z podanych składników utrzeć gładką masę, na końcu dodać troszkę barwnika (do uzyskania odpowiedniej barwy ). Gotowy lukier nałożyć na ciasteczka, udekorować wedle uznania.
Dobry przykład oby tak dalej.