Pancakes – naleśniki amerykańskie z nutellą i z truskawkami

PancakesPyszne naleśniki powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną patelnię. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym. Ja podałam z nutellą i truskawkami, wyszło rewelacyjnie…sami spróbujcie 🙂

PancakesSkładniki na około 11 naleśników:

  • 225 g. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże roztrzepane jajka
  • 30 g.rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 300 ml. mleka
  • masło do smażenia

PancakesDodatki do naleśników:

  • nutella
  • truskawkiPancakes

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i wymieszać. Gotowe ciasto odłożyć na 20 minut, naleśniki smażyć na niewielkiej ilości masła. Smażyć tak, że  kiedy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to trzeba przewrócić na drugą stronę i smażyć  tylko 1 minutę. Podawać z nutellą i pokrojonymi na plasterki truskawkami. Smacznego!

PancakesPancakes

.