Pyszne naleśniki powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną patelnię. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym. Ja podałam z nutellą i truskawkami, wyszło rewelacyjnie…sami spróbujcie 🙂
Składniki na około 11 naleśników:
- 225 g. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże roztrzepane jajka
- 30 g.rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 300 ml. mleka
- masło do smażenia
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i wymieszać. Gotowe ciasto odłożyć na 20 minut, naleśniki smażyć na niewielkiej ilości masła. Smażyć tak, że kiedy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to trzeba przewrócić na drugą stronę i smażyć tylko 1 minutę. Podawać z nutellą i pokrojonymi na plasterki truskawkami. Smacznego!