Wspaniałe migdałowe ciasteczka z przepyszną domową konfiturą różaną. Odkąd odkryłam ten przepis, zawsze w Święta pojawiają się na moim stole. Te małe cudeńka robią furrorę wśród moich znajomych. Ponieważ przyjaciele bardzo prosili mnie o przepis na te ciasteczka, to dziele się nim z wielką przyjemnością. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Z podanych poniżej składników wychodzi około 40 sztuk. Zapraszam;
- 300 g. zmielonych migdałów
- 3 białka
- 300 g. cukru pudru + cukier puder do obtoczenia
- 1 łyżka płynnego miodu
- nadzienie dowolne konfitury ( u mnie konfitura z róży )
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą masę ( wychodzi lekko klejąca ). Wyłożyć na folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ciastka sporo urosną. Lekko spłaszczyć, zrobić wgłębienia w ciastkach ( ja robię je końcówką drewnianej łyżki ) i wypełnić niedużą ilością konfitur z róży. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.
Smacznego;