Ten makowiec podbił moje serce. Cudownie wilgotne ciasto. Miodowy posmak maku splata sie z lekką kwaskowością konfitury żurawinowej. Pyszne ciasto, które zagościło w Święta na moim stole. Serdecznie zapraszam.
- 300 g. mąki pszennej
- 200 g. miękkiego masła
- 120 g. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
W misce umieścić miękkie masło, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilli. Ciasto wyrobić na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 26cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki. Podpiec w temperaturze 180 ºC przez 15 minut.
- 250 g. maku ( trzykrotnie zmielonego )
- 30 g. miękkiego masła
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 100 g. suszonej żurawiny
- 50 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 50 g. rodzynek
- parę kropel aromatu migdałowego
- 2 białka, ubite na sztywna pianę
- konfitury z żurawiny
Mak zalać wrzącą wodą, gotować przez 20 minut. Odsączyć z nadmiaru wody, wystudzić i trzykrotnie zmielić.
Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki masy makowej i wymieszać. Na koniec dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wszystko wymieszać.
Masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
Na masę makową równo wyłożyć konfiturę z żurawiny. Na wierzch żurawiny pokruszyć pozostałe kruche ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut, do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego;