Ten mazurek zawsze pojawia się u mnie na Święta Wielkanocne. Pyszne kruche ciasto , obłędna masa krówkowa. robi furrorę wsród znajomych i rodziny.
- 350 g. mąki
- 100 g. masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony spód wystudzić.
- 500 g. krówek
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Krówki wsypać do garnka, dodać śmietankę, rozpuszczać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko wystudzić, po czym wylać na upieczony spód. Udekorować wedle uznania.