Ten mazurek to jeden z moich ulubionych wypieków. Bardzo aromatyczny, słodki, delikatnie ciągnący, z dodatkiem nasion Chia. Serdecznie zapraszam;
- 300 g. orzechów włoskich
- 150 g. masła
- 8 łyżek cukru
- 80 g. mąki
- 3 białka
- 3 łyżki nasion Chia
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Orzechy zmielić w malakserze. Masło utrzeć do białości , stopniowo dodawać cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Składniki ciasta delikatnie mieszać, dodając na przemian przesianą mąkę, pianę i zmielone orzechy.
Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na tartę o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Polewa:
- 3 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy do dekoracji
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować polewą. Udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 6 minut. Gotowe ciasto wystudzić.
Smacznego;