Moja propozycja na dzisiejszy dzień to pleśniak, z dodatkiem orzechów włoskich.Bardzo lubię to ciasto. Jest proste w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. Spróbujcie sami;
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 25 dag. masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Z mąki, masła,cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia, zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
- słoik powideł śliwkowych ( u mnie 280 g. )
- duża garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
Tortownicę o średnicy 26 cm. nasmarować masłem i posypać bułką tartą.Wyjąć jasny kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach, wyrównać i lekko docisnąć. Przykryć powidłami i posypać orzechami. Następnie zetrzeć ciasto z kakao, wyrównać. Nałożyć pianę z białek i zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.
Piec 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 ºC . Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem.